ثبت برند و علامت تجاری

ثبت برند چیست ؟

طبق قانون ثبت جمهوری اسلامی ایران برند یا همان نام و علامت تجاری ، نشانی است که می توان به وسیله آن کالا های تولیدی و یا خدمات ارائه شده توسط یک شخص حقیقی یا حقوقی را از سایر کالا ها و یا خدمات مشابه متمایز کرد .

مزایای ثبت برند :

  • یک برند خوب (نام تجاری) می تواند مشتریان و یا مشترکان شما محصولات شما را از نوع های مشابه تشخیص بدهند و عامل بسیار مهمی در ایجاد شناخت محصولات و خدمات شما و حتی با داشتن برند و مدارک لازم جهت اخذ وام از بانک ها درخواست داده شود.

استفاده از علامت تجاری موجب ایجاد تفاوت و تمایز بین محصولات و تولید آن مشابه ما شود ، در قرار اعطای نمایندگی علامت تجاری یکی از مهمترین مواردی است که حتما باید قید شود.

  • تولید کنندگان و تجار و شرکت هایی که می خواهند از طریق دولت و بانک با دریافت وام از خدمات و تولیدات خود حمایت کنند حتما با می بایست علامت و برند تجاری خود را به ثبت برسانند در زمانی یک علامت و نام تجاری خوب، وجهه و جایگاه خاصی به شرکت و کسب و کار شما می بخشد و در صورت مدیریت درست در ارائه خدمات و یا تولیدات شما و موفق بودن علامت تجاری شما تبدیل به دارایی ارزشمندی برای صاحب حقوقی آن می شود.
  • ثبت علامت تجاری بصورت قانونی از هرسوء استفاده احتمالی از خدمات و محصولات شما جلوگیری می کند و بابت علامت تجاری ارزش برند چند برابر می شود.
  • پس از ثبت برند با قرارگرفتن علامت مخصوص در بالای نام تجاری اعتبار بین المللی برای برند به دست می آید.
  • علامت تجاری موجب می شود که در بازارهای بین المللی و مذاکرات تجاری طرف قرارداد تولید کننده دارای علامت تجاری را به عنوان شرکتی دارای سابقه و برنامه و اعتبار ببینند.
  • با ثبت علامت تجاری از سرقت طرح ها و ایده های دارای علامت تجاری ثبت شده ممانعت به عمل می آید.
  • علامت تجاری با حصول اطمینان از حقوق انحصاری برای شناخت کالا و خدمات و همچنین با اجازه دادن به دیگران مبنی بر استفاده از آن در صورت پرداخت مبلغ توافقی با صاحب علامت تجاری را محافظت می کند.
  • علامت تجاری قابل تمدید شدن به مدت نامحدود با پرداخت مبلغ خاص را دارد.
  • با ثبت علامت تجاری در واقع از آن توسط مراجع قانونی محافظت به عمل می آورید.
  • ثبت علامت تجاری مانع تلاش های رقبای غیر منصف مثل متقلبان در سوء استفاده از نوع و روش محصول و یا خدمات شما از نوع نامرغوب و یا متفاوت می شود.

ثبت انواع برند های اخطار خورده:

روزانه بسیاری از برند ها به دلایل مختلف اخطار خورده و رد می شوند. صاحبان این برند ها ممکن است از ادامه مسیر انصراف دهند و تصور کنند دیگر نمی توان کاری کرد.

اما راه روشن با وکلا و کارشناسان مجرب خود می تواند با پیگیری و حل مشکل آن از طریق قانونی برند شما را به ثبت برساند.

مراحل ثبت برند :

  1. تکمیل مدارک توسط موکل
  2. مراجعه به سایت اداره مالکیت معنوی
  3. ورود اطلاعات شخصی 
  4. بارگذاری مدارک هویتی 
  5. تکمیل اظهارنامه (توصیف لوگو / انتخاب ریز اقلامات و …)
  6. بارگذاری ضمائم (بارگزاری تصاویر لوگو و جواز و…)
  7. پرداخت هزینه های دولتی
  8. در صورت پذیرفته شدن علامت تجاری آگهی نوبت اول صادر میگردد.
  9. پرداخت هزینه آگهی تقاضا در سایت روزنامه رسمی 
  10. بعد از سپری شدن زمان قانونی آگهی تقاضا شماره ثبت صادر میگردد.
  11. بعد از صادر شدن شماره ثبت هزینه آگهی رسمی نوبت دوم پرداخت میگردد.
  12. بعد از سپری شدن زمان قانونی آگهی نوبت دوم گواهی تصدیق صادر میگردد.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت برند :

  1. برای اشخاص حقیقی ارائه کپی شناسنامه و کپی کارت ملی لازم است.
  2. برای اشخاص حقوقی نیز کپی روزنامه تاسیس و آخرین تغییرات شرکت ، کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضاء ، کارت بازرگانی (در صورتی که از حروف لاتین استفاده کرده باشید) باید ارائه شود.
  3. ارائه مدارکی که نشان دهنده نوع و زمینه فعالیت شما باشد. نظیر جواز و یا اعلامیه تاسیس و یا پروانه بهره برداری از صنایع مدارکی از این قبیل.در صورتی که سوال یا ابهامی در رابطه با مدارک مورد نیاز ثبت برند و علائم تجاری دارید می توانید به صورت رایگان با مشاوران ما در موسسه راه روشن در ارتباط باشید.

 

قوانین جدید ثبت برند یا علامت تجاری+به روز رسانی 1401

 

قوانین جدید ثبت برند از سال 1400 دستخوش تغییراتی شد که ثبت علامت را کمی دشوار کرد اما این دلیل نمی شود که ناممکن شود.

قانون جدید سازمان مالکیت معنوی گفته است که جواز تاسیس یا ایجاد باید 40% پیشرفت فیزیکی داشته باشد و صرف داشتن جواز تاسیس کافی نیست. این یعنی بعد از جواز تاسیس باید اقدام به خرید یا اجاره ملک و راه اندازی آن نمایید.

همین موضوع کمی کار ثبت برند را سخت کرده است اما این قانون هم راه حلی دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم نمود.

در نظر داشته باشید سازمان مالکیت معنوی افراد را مستلزم داشتن یک برند برای کسب و کار خود می نماید.

هر شخص حقیقی یا حقوقی می تواند 2 برند در کارتابل خود داشته باشد و برای برند سوم باید پروانه بهره برداری دریافت کند. موضوع پیشرفت فیزیکی هم برای دانستن این موضوع است که برند دریافت شده باید برای جواز تاسیس استفاده شود یا در صورت نداشتن جواز تاسیس باید جواز کسب ارائه شود.

قانون بعدی که جدیداً تصویب شده، ثبت نام در سامانه ثنا هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی می باشد. این قانون افراد را ملتزم به داشتن کارتابل ثنا برای انجام امور ثبتی می نماید.

دستورالعمل دیگر که برای ثبت برند آمده است، الزام داشتن کارت بازرگانی برای ثبت برند های لاتین است. در گذشته با کارت عضویت نیز می شد این نوع از برند ها را ثبت نمود ولی به تازگی باید کارت عضویت تبدیل به کارت بازرگانی شود.

قانون بعدی تایید دفترخانه ای اظهارنامه برند است که باید بعد از تایید اظهارنامه توسط کارشناس، متقاضی با مراجعه به دفر خانه های رسمی در سراسر کشور اقدام به تایید و ثبت آن نمایند.

قانون آخر که مربوط به انتقال برند می باشد نیز باعث شده که حضور فیزیکی برای نامه انتقال لازم نباشد و این انتقال سیستمی صورت بگیرد.

استعلام برند فوری و رایگان راه روشن

اگر همین الان تصمیم به ثبت برند و نام خود دارید می توانید با کامل کردن فرم زیر نسبت به قابل ثبت بودن برند خود مطلع شوید.

5/5 - (1 امتیاز)

4 دیدگاه دربارهٔ «ثبت برند و علامت تجاری»

  1. واقعا موسسه پیگیری هستن و به موقع کارها رو انجام میدن.برخورد پرسنل هم واقعا عالیه.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان تماس بگیرید